Indie, drugi co do wielkości producent cukru na świecie, ogłosiły, że w bieżącym sezonie pozwolą na eksport miliona ton tego surowca. Decyzja ta, podjęta 19 stycznia 2025 roku, ma pomóc młynom cukrowym w sprzedaży nadwyżek i wsparciu lokalnych cen, które osiągnęły najniższy poziom od półtora roku. Eksport zostanie skierowany głównie do takich krajów jak Indonezja, Bangladesz i Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Decyzja budzi zaskoczenie, ponieważ tegoroczna produkcja cukru w Indiach może spaść do 27 mln ton, poniżej krajowego zapotrzebowania wynoszącego 29 mln ton. Niższe plony trzciny cukrowej w najważniejszych stanach, takich jak Maharasztra czy Karnataka, wpłynęły na te ograniczenia. Eksperci jednak podkreślają, że choć ograniczony, eksport może poprawić sytuację przemysłu cukrowniczego, który zmaga się z trudnościami spowodowanymi globalnymi wahaniami cen i spadkiem produkcji.
Kliknij, aby zapoznać się z artykułem wartym uwagi: Podstawy handlu cukrem na rynku surowców
d4q13w