Ceny oleju palmowego, niegdyś tańszej alternatywy dla innych olejów roślinnych, rosną z powodu stagnacji produkcji i zwiększonego zapotrzebowania na biodiesel w Indonezji, największym producentem tego surowca. W 2025 roku Indonezja zwiększyła obowiązkowy udział oleju palmowego w biodieslu do 40%, a planuje dalsze zwiększenie do 50% w 2026 roku. To posunięcie ma na celu zmniejszenie importu paliw kopalnych, ale jednocześnie ogranicza eksport oleju palmowego, który według szacunków może spaść z 29,5 miliona ton metrycznych w 2024 roku do 20 milionów ton w 2030 roku.
Produkcja oleju palmowego zwolniła w ostatnich latach, głównie z powodu braku przestrzeni na nowe plantacje, opóźnień w ponownym sadzeniu oraz obaw związanych z wylesianiem. W rezultacie globalny wzrost produkcji spadł z ponad 7% rocznie do zaledwie 1% w ciągu ostatnich czterech lat. Ograniczona podaż i rosnący popyt na biodiesel spowodowały, że ceny oleju palmowego przewyższyły ceny oleju sojowego, co wpływa na rynki i konsumentów na całym świecie.