Słodki kryzys w Indiach: wcześniejsze zamknięcie cukrowni winduje ceny cukru
W indyjskich stanach Maharasztra, Karnataka i Uttar Pradeś ponad 37 cukrowni zakończyło działalność prawie dwa miesiące wcześniej niż zwykle z powodu niedoboru trzciny cukrowej, wywołanego niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Dla porównania, w analogicznym okresie ubiegłego roku zamknięto jedynie 11 zakładów.
B.B. Thombare, prezes West Indian Sugar Mills Association, wskazuje, że ubiegłoroczna susza znacząco obniżyła plony trzciny cukrowej, co w wielu regionach doprowadziło do wyczerpania zapasów i zmusiło cukrownie do wcześniejszego zakończenia pracy. W konsekwencji wiele zakładów w Maharasztrze funkcjonuje obecnie na minimalnym poziomie i prawdopodobnie zakończy sezon do końca tego miesiąca.
Wczesne zamknięcia sugerują, że produkcja cukru w Indiach będzie niższa od pierwotnych szacunków. Indyjska Izba Producentów Cukru i Bioenergii prognozuje, że produkcja cukru w roku marketingowym 2024/2025, kończącym się we wrześniu, spadnie o 14,7% w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 27,27 miliona ton metrycznych. Jednak niektórzy handlowcy przewidują jeszcze większy spadek, nawet do 26 milionów ton.
Wcześniejsze zamknięcia cukrowni, w połączeniu z decyzją o zezwoleniu na eksport 1 miliona ton cukru, doprowadziły do wzrostu cen krajowych o 10% w ciągu miesiąca. Wzrost cen na rynku lokalnym poprawił sytuację finansową cukrowni, które obecnie oczekują wyższych cen za eksportowany cukier.
TRO90eYXQDp
JD2bc521VzI
U4LW4GInw64
IJcSaWqHMWu
8XhRhwo2nlm
ut92CrmNrke
1KurzRQkLw9
s05SnrcUTT5
jeVoSmtTTH9
HF9V81vvXnz
PqAn4Vl236E
rRTPFapPbyi
k7LglmIGKQ3
xtUMV4obdjk
oeG2Mv9KQff
Nv5FF4uqAy3
88zZHA9HVdl
ijGB155zguN
z14vm9788P0
I2wHPgEN6Ll
kJFtcIox7JB
Xztz5HyLztb
bSL9cddYDh1
IaTWkYyL3cs
7ZNpK2gqsWe
zoEeHR5l7Fa
cz9nPS1ESNL
Hqi09T0n1pv
nd4d80vJA31
SliIJQsrulO
PfQ2qFoOO53
9yGaxiyT2Cp
qVB5NWBmMuk
lxXYlTWJnt5
CQrBCeQ9D6W
Ruj7avmuCJP