commodity hub news commodity hub news

Słodki kryzys w Indiach: wcześniejsze zamknięcie cukrowni winduje ceny cukru! 

Cukrowy kryzys w Indiach! Wcześniejsze zamknięcia cukrowni, braki trzciny i gwałtowny wzrost cen – co się dzieje na największym rynku cukru? Sprawdź, jak susza i eksport windują ceny!

Słodki kryzys w Indiach: wcześniejsze zamknięcie cukrowni winduje ceny cukru
W indyjskich stanach Maharasztra, Karnataka i Uttar Pradeś ponad 37 cukrowni zakończyło działalność prawie dwa miesiące wcześniej niż zwykle z powodu niedoboru trzciny cukrowej, wywołanego niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Dla porównania, w analogicznym okresie ubiegłego roku zamknięto jedynie 11 zakładów.

B.B. Thombare, prezes West Indian Sugar Mills Association, wskazuje, że ubiegłoroczna susza znacząco obniżyła plony trzciny cukrowej, co w wielu regionach doprowadziło do wyczerpania zapasów i zmusiło cukrownie do wcześniejszego zakończenia pracy. W konsekwencji wiele zakładów w Maharasztrze funkcjonuje obecnie na minimalnym poziomie i prawdopodobnie zakończy sezon do końca tego miesiąca.

Wczesne zamknięcia sugerują, że produkcja cukru w Indiach będzie niższa od pierwotnych szacunków. Indyjska Izba Producentów Cukru i Bioenergii prognozuje, że produkcja cukru w roku marketingowym 2024/2025, kończącym się we wrześniu, spadnie o 14,7% w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 27,27 miliona ton metrycznych. Jednak niektórzy handlowcy przewidują jeszcze większy spadek, nawet do 26 milionów ton.

Wcześniejsze zamknięcia cukrowni, w połączeniu z decyzją o zezwoleniu na eksport 1 miliona ton cukru, doprowadziły do wzrostu cen krajowych o 10% w ciągu miesiąca. Wzrost cen na rynku lokalnym poprawił sytuację finansową cukrowni, które obecnie oczekują wyższych cen za eksportowany cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *