Po rekordowej suszy w Brazylii, największym producencie kawy na świecie, długo oczekiwane opady deszczu dotarły do regionów uprawnych. Jednak, jak twierdzą rolnicy i eksperci, drzewa kawowe mogą już nie mieć wystarczająco czasu na pełną regenerację przed zbliżającymi się zbiorami. Susza doprowadziła do masowego opadania liści, co osłabiło zdolność drzew do rozwijania owoców po kwitnieniu. Wielu plantatorów, zwłaszcza w stanie São Paulo, zdecydowało się na radykalne przycinanie drzew, aby stymulować ich regenerację, jednak taka praktyka oznacza, że plony z tych drzew nie będą dostępne aż do 2026 roku.
Zachęcamy do przeczytania artykułu : „Jak kawa napędza świat: od upraw po światowe rynki surowców”
Globalna produkcja kawy od trzech lat zmaga się z poważnymi problemami spowodowanymi zmianami klimatycznymi, zarówno w Brazylii, jak i w Azji. Ograniczona podaż w połączeniu z rosnącym popytem prowadzi do deficytu, co skutkuje znacznym wzrostem cen kawy na światowych rynkach. Choć niektórzy handlowcy optymistycznie przewidują, że przyszłoroczna produkcja może osiągnąć przyzwoity poziom, większość prognoz sugeruje, że dostawy nadal będą niższe od zapotrzebowania, co oznacza kolejne podwyżki cen dla konsumentów oraz zmiany w mieszankach i jakości kawy oferowanej przez producentów.