Tajlandia może stracić aż 1 miliard bahtów (ok. 29,5 mln dolarów) po wstrzymaniu przez Chiny importu syropów cukrowych i proszków premiksowych. Zakaz, wprowadzony w grudniu z powodu obaw o higienę w fabrykach, unieruchomił transporty w chińskich portach, generując codzienne kary dla eksporterów. Todsaporn Ruangpattananont, prezes stowarzyszenia branżowego, podejrzewa, że może to być próba ochrony lokalnych producentów cukru w Chinach.
W reakcji na sytuację, władze podjęły negocjacje z Chinami, dostarczając dokumenty potwierdzające standardy produkcji. Jeśli zakaz się utrzyma, eksport cukru może spaść nawet o milion ton, co wpłynie na rynek krajowy. W zeszłym roku kraj był głównym dostawcą płynnego cukru do Chin, wysyłając ponad 1,2 mln ton. Obecny kryzys wpłynął także na globalne ceny cukru, które osiągnęły najniższy poziom od trzech lat.
xW086aRvcZj
ax0ko3OEjcW