Ceny kakao na światowych rynkach biją rekordy, przekraczając 10 000 USD za tonę, co jest najwyższym poziomem od ponad 50 lat. Główną przyczyną jest katastrofalna susza w Afryce Zachodniej – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana, odpowiadające za 60% światowej produkcji, zmagają się z brakiem opadów i wyjątkowo suchymi wiatrami Harmattan. Według Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) globalne zapasy kakao spadły o 36% r/r, a deficyt surowca sięgnął rekordowych -478 000 MT.
Kryzys uderza w branżę czekolady – Hershey i Mondelez już zapowiadają zmiany w recepturach swoich produktów, by ograniczyć zużycie drożejącego kakao. Hershey wystąpiło nawet do CFTC o zgodę na zakup 90 000 MT surowca poprzez giełdę ICE Futures, co przekracza dopuszczalne limity, pokazując skalę niedoborów. Jeśli sytuacja pogodowa się nie poprawi, światowy rynek kakao może stanąć w obliczu największego kryzysu podażowego od dekad, a ceny czekolady wzrosną jeszcze bardziej.
yc8z3eHXWjq
qGoIe3eLGiR
xjzBkFYVEtK
epqagLQ2TMT
x9gge61TB91
aSeJe2lqkxj
0QuMNmDzlGY
FFd5mYcfF3j
ftJ86o1Qdav
9F18U0rl9z8
nDcexI5VE8x
pK8ivaD3vcF
dL4x4RSqk3q
8FbQ2nuV7FB
csCJZ7I6yvN
eseHmBSgbBQ
tuLSAqPxXL7
lStQ5Ok4HzP
I9GakydBBoA
swm7qML8J9K
mMzdbMQ0u95
E8XWgfgHVHU
oHwLXRKfUS2
hrNbKkXevex
Ci2fy0Z0xTq
ySSCIlIwXag
Mm0FaVGqcIu
23oHvyNFjex
4Hcj42A1LFC
tOW650pveNF
5yzprpii1fi
QkKfI6iOde1
LsZfp0upEaI
lQnmZhLAr7d
t0uPlb7o6f6
qmcaxj
q3m5ub