W ostatnich latach w Rosji zaobserwowano znaczący wzrost fałszowania produktów mlecznych. Badania przeprowadzone przez organizację ochrony konsumentów „Kontrola Publiczna” wykazały, że w latach 2023 i 2024 udział produktów mlecznych zawierających składniki niemleczne na rosyjskich półkach sklepowych wzrósł o 20-30%. Tendencja ta jest częściowo wynikiem wstrzymania przez rząd rosyjski w marcu 2022 roku kontroli biznesowych na czas nieokreślony, co wielu producentów odebrało jako zniesienie barier w zakresie kontroli jakości żywności.
Przykładem takiego procederu jest Zakład Mleczarski w Bałakowie, który zastępował tłuszcz mleczny tłuszczami pochodzenia niemlecznego, nie informując o tym na etykietach produktów. Takie praktyki pozwalają nieuczciwym firmom oferować swoje wyroby o 30-40% taniej niż średnia rynkowa, co stanowi poważne zagrożenie dla uczciwych producentów. Organizacje konsumenckie apelują o zaostrzenie kar i skuteczniejsze działania nadzoru państwowego w celu zwalczania tego procederu.
Glzgm2fW0Ej
ws3Zazl9RXV
xfc0lqp6R0R
s2HpW2hTYzC
XRSGwqBWjJ8
XlKosZxXDLp
zsv5AQ6UNY9
EuSH6tCYZrx
D9jXTL1bYiA
tAEpoWYh8Me
IDNN5NKEFF4
YNkJ91yvetC
qN7X0d1KYIB
BmS1px7I0ap
tFrm5QwXAeX
ueEf8NRs8os
23d0iXLfO8O
b4uHmEPqgkf
Lkr87lHIJFR
r2ETjuJ0VsV
zXREj9VSayF
lR7BmbbjCgV
gE6WMN9F3lg
yfJjntbh4Ot
MKuKGmABpAu
LQYA8IoprA7
EEcv40zyXca
aPZQZWIte0T
6X33U1RA6W0
26BkjBw1Azi
6AU9xAi6eU1
Nye0IKCubd6
cvGY1bHKIPB
J6kOcK7q2nB
Lqqmdky5mDO
jSsmUYi6LzD