W ostatnich latach w Rosji zaobserwowano znaczący wzrost fałszowania produktów mlecznych. Badania przeprowadzone przez organizację ochrony konsumentów „Kontrola Publiczna” wykazały, że w latach 2023 i 2024 udział produktów mlecznych zawierających składniki niemleczne na rosyjskich półkach sklepowych wzrósł o 20-30%. Tendencja ta jest częściowo wynikiem wstrzymania przez rząd rosyjski w marcu 2022 roku kontroli biznesowych na czas nieokreślony, co wielu producentów odebrało jako zniesienie barier w zakresie kontroli jakości żywności.
Przykładem takiego procederu jest Zakład Mleczarski w Bałakowie, który zastępował tłuszcz mleczny tłuszczami pochodzenia niemlecznego, nie informując o tym na etykietach produktów. Takie praktyki pozwalają nieuczciwym firmom oferować swoje wyroby o 30-40% taniej niż średnia rynkowa, co stanowi poważne zagrożenie dla uczciwych producentów. Organizacje konsumenckie apelują o zaostrzenie kar i skuteczniejsze działania nadzoru państwowego w celu zwalczania tego procederu.